Villajoyosa mag terecht een verborgen parel aan de Spaanse Costa Blanca Noord genoemd worden. Dit kleurrijke vissersdorp ligt net onder Benidorm, op zo’n 30 minuten rijden van Alicante, en anderhalf uur rijden van Valencia.
De laatste jaren is het idyllische dorpje uitgegroeid tot een absolute trekpleister en begeerde plaats onder toeristen en tweedeverblijvers. Villajoyosa heeft dan ook heel wat te bieden, van de gezellige drukte in de smalle straatjes van de “casco antiguo” tot het schilderachtig mooie berglandschap.
We vertellen je graag wat deze plaats in Spanje zo bijzonder maakt…
Villajoyosa ademt geschiedenis. Overal in de regio lieten Iberiërs, Feniciërs, Romeinen en Moren hun sporen na. In Romeinse tijden heette Villajoyosa nog Alonis of Allon. Het was toen een buitenpost van Marseille. De Romeinen drukten hun stempel. Zo stootten bouwvakkers bij het werk aan een hotel in 2006 op archeologische overblijfselen van Romeinse baden uit 76 na Christus. Ze vonden onder meer gemetselde muren, dienstkamers en warmtekamers. De Romeinse sauna, zeg maar. Ook de 2e-eeuwse toren van Sant Josep, de best bewaarde Romeinse graftoren in Spanje, wijst op hun aanwezigheid.
Na het instorten van het Romeinse Rijk viel er tijdens de vroege middeleeuwen weinig te beleven in Villajoyosa. Pas rond 1300 was er opnieuw wat animo. Op vraag van Koning Jaime II van Aragon richtte een nobele de christelijke stad La Vila Joiosa op. Doel: de aanvallen van de Moren pareren.
Ook in de 16e eeuw bleef Villajoyosa een belangrijke strategische rol bewaren. Nu terroriseerden piraten de kusten voor Alicante en liet Koning Felipe een verdedigingsmuur optrekken. Die werd afgerond in het midden van de eeuw. Sommige overblijfselen van die muur kan je nu nog zien.
In 1911 kreeg Villajoyosa, intussen vooral bekend als vissersgemeenschap, stadsrechten van Koning Alfonso XIII.
Villajoyosa (La Vila Joiosa) betekent letterlijk de “vrolijke” of “vreugdevolle” stad. Dit vissersdorpje heeft die naam zeker niet gestolen. Hier vind je rust en verveel je je tegelijk nooit. Met dank aan de winkels, markten, restaurants, gezellige cafeetjes en het bruisende gemeenschapsleven. Spanjaarden komen hier graag omdat de stranden relatief rustig zijn, zelfs tijdens het zomerseizoen. En al helemaal in vergelijking met andere aan de Costa Blanca.
Vanaf het strand trekken vooral de felgekleurde huizen de aandacht. De theorieën daarachter lopen uiteen. Een verklaring luidt dat de vissers na het schilderen van hun boten de overschotten aan verf gebruikten om ook hun huizen een kleurtje te geven. Romantische zielen menen dat ze navigeerden op basis van de felle kleuren, en zo hun weg huiswaarts van ver herkenden. En als er lakens of andere voorwerpen opgehangen waren, was dat een teken dat er iets gebeurd was. Wat er ook van zij, ook nu nog beschikt Villajoyosa over een actieve vissersgemeenschap. Aan de haven kan je de boten zien aankomen met hun verse vangst.